Tro - trivsel - tilhørighet

Forsiden>De som glemmer historien, må leve den om igjen.
Vidar Fjeldstad
Vidar Fjeldstad

De som glemmer historien, må leve den om igjen.

2017-03-14
Vidar Fjeldstad om Aktive Fredsreiser

Det ble en intens og fengslende stund på Formiddagstreffet da Vidar Fjeldstad var gjest og fortalte om sitt engasjement i Aktive Fredsreiser. Det begynte med Hvite busser på tidlig 90-tall. Han ble da kjent med initiativtageren til Hvite busser, Helga Arntzen. Dette førte til at han ble en samarbeidspartner i det som var et viktig opplysnings- og forsoningsarbeid i forhold til nazismens umenneskelighet under andre verdenskrig. Da Helga Arntzen i 1998 brøt med Hvite busser og startet med Aktive Fredsreiser, ble Fjeldstad med i det nye arbeidet. Dette utviklet seg raskt til å omfatte flere tusen ungdommer som ble tatt med til konsentrasjonsleire og fikk se og høre historien. Såkalte tidsvitner var sentrale personer i arbeidet. Dette er overlevende fra leirene, som kunne fortelle om det de hadde opplevd.

Ett av tidsvitnene het Blanche Major. Hun var jøde fra Ungarn, som sammen med rundt 30 personer av sin familie havnet i Auschwitz. De fleste av dem døde i gasskamrene, mens Blanche og noen få til overlevde. Fjeldstad har på sine turer som reiseleder brukt historien til Helga Arntzen og Blanche Major som en viktig ingrediens i formidlingen av historien. Siden inntrykkene på en slik tur er så overveldende, har det for hans del vært viktig å knytte grusomhetene til to fattbare eksempler. På den ene siden Helga, som ble født under krigen av tyske naziforeldre, og som etter krigen havner i Norge. Og på den andre siden Blanche Major, fra et land som først var tyskernes allierte, men som så okkuperes og hvor jødene lider samme skjebne som ellers i Europa. Major havner også til slutt i Norge.

De som glemmer historien, må leve den om igjen.Vidar Fjeldstad tok oss med på en simuler busstur slik den tar seg ned til Krakow, derfra til Berlin og hjemover igjen til Norge. Underveis fikk vi en kortversjon av det som formidles i løpet av turen. Dette ble gjort på en glimrende måte, som virkelig lot oss få en smakebit av hva Aktive Fredsreiser handler om. Han har holdt på med dette arbeidet i flere år nå, og fremdeles står han midt oppe i en virksomhet som dreier seg om å huske historien for om mulig å unngå å leve de samme uhyrlighetene om igjen.

Vidar Fjeldstad er nå pensjonert. Han var i mange år inspektør ved Frelsesarmeens Folkehøgskole på Jeløya, Framnes. Han tilhører Metodistkirken i Moss og er opprinnelig fra Drammen.

De som glemmer historien, må leve den om igjen.Vidar Fjeldstad og Eivind HoelDe som glemmer historien, må leve den om igjen.Jonas Buckholm gav til beste noen klassiske gitarstykker

Powered by Cornerstone