Centralkirken utgir nå en prekensamling som inneholder bidrag fra prester og lokalpredikanter som har preget forkynnelsen i menigheten fra andre verdenskrig og fram til nå.

«Prekenenes form og innhold har selvsagt endret seg gjennom disse 75 årene. Predikantene har med sine ulikheter og særpreg satt sitt personlige stempel på det som er forkynt. Denne bredden og dette mangfoldet ønsker vi å avspeile i prekensamlingen», fremholder de tre som har vært redaksjonskomité for prekensamlingen, Thor Langbråthen, Ola Westad og Jan Arild Holbek.

De tror denne bokutgivelsen er særlig aktuell og verdifull nettopp i en tid da mye av gudstjenestelivet ikke kan gjennomføres på vanlig måte. Prekensamlingen inneholder prekenbidrag fra 13 personer: Hilde Sanden-Bjønness, Trygve Hammelbo, Kaare Lunde, Ola Westad, Arthur Ekeberg, Hans Lønner, Tove Odland, Jonny Linnsund, Jan Magne Linnsund, Willy Ruud Hansen, Thor Willy Ruud Hansen, Jon-Erik Bråthen og Maria Pedersen-Mong. 

Utgangspunktet har vært et ønske om å få med prekener fra de prester og diakoner som har arbeidet i hel eller større stilling i Centralkirken i St. Olavsgate 28 og legpredikanter som har vært hyppige gjester i denne prekestolen. I de tilfeller hvor vedkommende predikant er død, har redaksjonskomiteen spurt deres etterlatte om det finnes prekener i skriftlig form som kan gjengis i denne samlingen. Fra flere, både nålevende og avdøde predikanter har det vært praktisk umulig å fremskaffe slike manus.

Predikantene er barn av sin tid og vinklingen ut fra Bibelens tekster og predikantenes liv og erfaringer har naturligvis ulik form og innhold. Et eksempel på det er de tre etterfølgende prekenene med utgangspunkt i den samme bibelteksten: Trygve Hammelbo, Kaare Lunde og Ola Westad forkynner – med omlag 40 års mellomrom – ut fra en av Bibelens mest kjente lignelser, oftest omtalt som «Den fortapte sønn». Etter bibeloversettelsen fra 2011 har den overskriften «Sønnen som kom hjem», og så er det interessant å se om denne tittelendringen, sammen med et tidsspenn på mer enn 75 år, gjør noe med hva som får fokus når fortellingen utlegges.

Prekensamlingen «Ord til tro og liv» sendes ut til «abonnentene» sammen med desember-utgaven av Centralkirkens kontaktblad Centralt, og en giroblankett som minner om at mottakerne kan gi sin gave til kontonummer 7874 06 45098.

Det er trykket et ekstraopplag av «Ord til tro og liv». En del vil bruke prekensamlingen som julehilsen, noen vil ta den i bruk i bibelgruppe og husfellesskap – og andre som ikke har tilhørighet i Centralkirken vil være interessert i å lese bidragene fra mange av Metodistkirkens mest kjente og høyt verdsatte predikanter fra etterkrigstiden. Ta kontakt med Inger Bærum på Centralkirkens kontor, telefon 926 50 728 eller @.">@., eller Jan Arild Holbek @.">@. dersom du vil ha tilsendt ett eller flere eksemplarer av prekensamlingen.——————-
Ord til tro og liv
Prekenbidrag fra noen av dem som har preget forkynnelsen i Centralkirken
Hilde Sanden-Bjønness: Metodist – kristen med helhetssyn på livet
Trygve Hammelbo: Den fortapte sønn
Kaare Lunde: Fortellingen om den elskende far
Ola Westad: Sønnen som kom hjem
Arthur Ekeberg: Brev til deg som er trygg
Hans Lønner: Er vårt kristen-forhold gyldig?
Tove Odland: Kvinnen som hadde vært syk i 18 år
Jonny Linnsund: Underet i de tomme hender
Jan Magne Linnsund: We shall overcome
Willy Ruud Hansen: Hvem er egentlig en kristen?
Thor Willy Ruud Hansen: En fortelling om generøsitet
Jon-Erik Bråthen: Den vonde uken
Maria Pedersen-Mong: Den sterkeste kjærlighetserklæringen noensinne