Hvert år ser vi at det blir debatt rundt feiring av Pride. I vår kirke har debatten rundt likekjønnet vigsel vært høyst aktuell i mange, mange år – og gjennom historien har skeive opplevd seg avvist og diskriminert i kirkene våre, fordi vi ikke har tillatt likekjønnet vigsel eller at skeive kan bli ordinert i kirken. På Årskonferansen i fjor bekreftet Metodistkirken i Norge at vår intensjon er å bli en fullt ut inkluderende kirke. På Generalkonferansen i USA i mai i år ble alle restriksjoner knyttet til homofili strøket i kirkens sosiale prinsipper. Når dette vedtaket trer i kraft mai neste år, får prester mulighet til å vie to personer som ønsker å gifte seg, uavhengig av kjønn. Men ingen prester tvinges til å handle mot sin teologiske overbevisning. Spørsmålet om likekjønnet vigsel er ikke et bekjennelsesspørsmål i Metodistkirken. Som prester i Metodistkirken i Oslo ønsker vi denne endringen varmt velkommen.

Metodistkirkene på Bjølsen, Grünerløkka og Centralkirken har alle vært markert som «trygge kirker» i organisasjonen Skeivt Kristent Nettverk. Dette videreføres til Metodistkirken i Oslo, som ønsker å være en åpen, raus og trygg menighet – for alle mennesker. Alle er velkommen, uavhengig av deres seksuelle orientering og kjønnsidentitet. Vi ønsker å jobbe aktivt for at det skal være trygt å være skeiv i vårt fellesskap.

Lørdag 29. juni er det Pride-parade i Oslo, og det ble annonsert i gudstjenesten vår 16. juni at det er mulig å gå sammen med en gruppe fra kirken under banneret «Metodister på Pride». Dette er et initiativ som er tatt av personer i vår menighet, og som er åpent til å være med på for de som vil.

Det er en debatt rundt Pride og hva man støtter ved å delta. Det er sant at hovedarrangøren av Oslo Pride er organisasjonen Fri, og det kan for mange oppleves som problematisk med hensyn til Fri sine politiske standpunkt. Slik er det ikke i andre byer, og Pride-bevegelsen lever uavhengig av organisasjonen Fri. Det som startet som et opprør mot diskriminering og voldsutøvelse mot homofile i 1969, har utviklet seg til å være en frihetsbevegelse. Fortsatt er det mange skeive som blir utsatt for vold og hets, diskriminering og mange føler seg ikke trygge ute blant folk. Terrorangrepet 25. juni 2022 er det største nyere eksempelet på grusomme voldshandlinger mot skeive, og fortsatt er det mange som kjenner på stor frykt for å åpent vise sin kjærlighet på offentlige steder.

Ledelsen i Skeivt Kristent Nettverk skriver i en kommentar i Vårt Land 6. juni om hvorfor kristne feirer Pride. Her skriver de om hva som skjer i Pride-feiringer – om at når en står sammen med mange andre i glade parader, når en ser regnbueflagget vaie og kirkene ringer inn til regnbuemesse – da kjenner en på samfunnets anerkjennelse og solidaritet, og en føler seg trygg.

Pride er en folkefest som samler mennesker for å feire kjærligheten. Det er helt frivillig å delta, og det er frivillig å la være. På denne bakgrunn anser vi det som naturlig at medlemmer i Metodistkirken i Oslo vil delta i Pride og ønsker velkommen det mangfoldet og feiringen av skeiv kjærlighet, som er festens grunnholdning. Dette er mulig å være med på uten at man tas til inntekt for alt som markeres under paraden. Lørdag 29. juni vil metodister gå under fanen «Metodister på Pride», blant faner for Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen. Paraden starter fra Grønland, men du kan møte opp i kirken i St. Olavsgate 28, for felles avreise, rundt kl. 12. Se arrangement på facebook. Der oppdateres tidspunkt og info.

Det vil også være flere arrangementer gjennom uken før Pride-paraden. To av våre medlemmer skal delta i panelsamtaler; mandag 24. juni kl. 19 over temaet «Skeive i kirkene», se info her, og onsdag 26. juni kl. 14.30 over temaet «Skeive i kristen-Norge gjennom 50 år», se info her.

Tirsdag 25. juni blir det en økumenisk Pride gudstjeneste i Svenska Kyrkan, se arrangement: https://www.facebook.com/events/964684941506939, og fredag 28. juni kl. 17 blir det Regnbuemesse i Domkirken, se arrangement: https://www.facebook.com/events/1105396164118058.

Med ønske om en god og trygg Pride!

Hilsen Marianne Munz, Ola Westad og Steinar Hjerpseth

Med stort flertall vedtok Metodistkirkens årskonferanse 22. juni en uttalelse om Generalkonferansens vedtak:

Metodistkirken i Norge anerkjenner at Generalkonferansen i The United Methodist Church i 2024 fjernet alle paragrafer med LHBT+ diskriminerende ordlyd i kirkeordningen og i kirkens sosiale prinsipper. Vi som kirke forplikter oss til å følge opp disse vedtakene.
Samtidig glemmer vi ikke at kirkens offisielle syn på homofili gjennom 52 år har skapt mye lidelse for dem som har blitt holdt utenfor.
For å understreke at vi er en kirke som er åpen for alle, vil Metodistkirkens Årskonferanse 2024 si til alle LHBT+ personer, i og utenfor kirken vår:
Som kirke vil vi bekrefte din ukrenkelige verdi, som skapt og elsket av Gud. Du er velkommen i kirkens fellesskap som den du er. Du kan inngå ekteskap, og du kan søke ordinert tjeneste i kirken.